debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Попит на нові авто наприкінці року зріс. Хто продав більше у грудні? Назад

Попит на нові авто наприкінці року зріс. Хто продав більше у грудні?

За попередніми даними, протягом 2022-го в Україні були придбані майже 40 тисяч нових авто, — і нам вже відомо які бренди мали найбільший успіх протягом останнього місяця тепер вже минулого року.

Ледве промайнули перші дні нового 2023 року, а люди й економіка України вже відновлюють непросту буденну роботу. На жаль, війна з росіянами не виявилась поганим сном: ракетні удари по цивільній інфраструктурі та бойові дії на фронті тривають, отже кожен з нас має повернутися до справ і намагатися робити їх якнайкраще.

Найпопулярніші нові авто року: що найчастіше шукали на AUTO.RIA?

Як свідчить статистика, наприкінці 2022 року автоімпортери та дилери анітрохи не байдикували. Звісно, про традиційний для кожного передноворічного місяця мирних часів сплеск продажів нової техніки наразі не йдеться, хоча навіть за теперішніх реалій салони примудрилися продати більше, ніж у листопаді. Як написав у Facebook очільник Аналітичної групи «Автоконсалтинг» Олег Омельницький, за підсумками грудня попит на нові авто сягнув 4009 нових авто, — а це істотно перевищує досягнення попереднього місяця.

Рейтинг популярних нових авто України. Що купували у листопаді?

За словами експерта, загальна кількість продажів нових легковиків в Україні протягом 2022-го склала майже 40 тисяч угод (плюс 4 тисячі легких комерційних авто). І хоч це набагато менше за показники попереднього року (-61% проти результатів 2021-го), є усі підстави стверджувати: попри все, ринок вижив, вистояв. Детальний підсумок без перебільшення героїчного для України 2022 року ми підіб’ємо іншим разом, — сьогодні ж дізнаємось які виробники мали найбільший успіх у грудні.

20 найпопулярніших брендів України

за підсумками продажів нових авто у грудні 2022 року

1. Toyota: 1100 нових авто;

2. Skoda: 414 нових авто;

3. Suzuki: 316 нових авто;

4. Volkswagen: 284 нових авто;

5. Renault: 229 нових авто;

6. BMW: 191 нове авто;

7. Hyundai: 183 нових авто;

8. Mercedes-Benz: 159 нових авто;

9. Chery: 133 нових авто;

10. Dong Feng: 99 нових авто;


Наведений перелік дає підстави вкотре відзначити, що 2022-й став роком не лише сміливості, а й майстерності логістів: через блокування морських портів імпорт нових авто до України доводилося здійснювати з «довшим плечем» постачання суходолом, що істотно впливало і на темпи, і, звісно ж, на асортимент представлених в Україні моделей.

Найдоступніші повноприводні авто: що нового є на AUTO.RIA?

Як наслідок, кращих результатів досягали ті бренди, які могли забезпечити широку наявність автомобілів на складах і в салонах дилерів. А через істотний попит деякі моделі розбирали навіть ще до того, як вони діставалися України, що часом ставало причиною відчутного дефіциту. Вочевидь, саме з цієї причини ми не побачили у грудні серед лідерів українського ринку марки Kia: більшість представлених на AUTO.RIA кросоверів Sportage перебуває у статусі «Під замовлення» та «У поставці», тим часом як у наявності серед усіх пропозицій були лише кілька таких машин.

Малий бізнес — великі клопоти. Продажі легких комерційних авто у листопаді

Тим часом традиційний дефіцит популярного в Україні RAV4 не завадив «Тойоті» зберегти позицію лідера продажів: це легко пояснити тим, що, на відміну від Kia з фактично єдиним бестселером, Toyota щомісяця піднімає до підсумкових рейтингів іще щонайменше три моделі: Land Cruiser Prado, Land Cruiser і Camry, яким час від часу складає компанію кросовер Yaris Cross. У 2023-му доповнити цю компанію може ще й новий Corolla Cross, який почнуть продавати в Україні вже незабаром.

11. Land Rover: 94 нових авто;

12. Mazda: 88 нових авто;

13. Lexus: 80 нових авто;

14. Volvo: 77 нових авто;

15. Peugeot: 53 нових авто;

16. Porsche: 51 нове авто;

17. Mitsubishi: 49 нових авто;

18. MG: 40 нових авто;

19. Great Wall: 39 нових авто;

20. Citroen: 37 нових авто.


Більш-менш розлогими модельними рядами завдячують успіхам у грудні марки Skoda (серед чеських авто до переліку бестселерів найчастіше потрапляють кросовери Kodiaq, Karoq та ліфтбек Octavia) і Volkswagen. Цікаво, що локомотивом німецького бренду в Україні вже кілька місяців є родина електричних кросоверів ID.4, ID.6 та хетчбек ID.3: більшість цих авто постачають на український ринок незалежні імпортери з КНР.

Автомобілі тижня. Які новинки з'являться в Україні на початку 2023 року?

Що ж до власне китайських брендів, то їх у двадцятці найпопулярніших в Україні за підсумками грудня виявилося чотири: Chery та MG пропонують чималий вибір недорогих компактних кросоверів, Dong Feng, окрім нових електромобілів від приватних імпортерів, представлений на AUTO.RIA лінійкою мінітракторів, а Great Wall, вочевидь, піднявся до топ-20 завдяки попиту на утилітарні пікапи для українських Сил оборони.

Детальніше про найпопулярніші в Україні нові моделі грудня ми розповімо незабаром, після чого підіб'ємо підсумки продажів нових авто у 2022 році

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Комментарии (1)

Добавить комментарий к статье
Роман | 18:40, 25 янв. 2023

"зросла" зарплата у палицяїв, тилових воїнів, фарцовщиків допомогою. От і зріс попит. Не бачу нічого дивного.

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми