debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Страхування авто під час війни: які є нюанси? Назад

Страхування авто під час війни: які є нюанси?

Як отримати компенсацію за пошкоджений автомобіль під час воєнного стану, та що може цьому зашкодити?

Нещодавно МТСБУ опублікувало велику статтю, яка розкрила чимало прихованих реалій поточного стану галузі страхування. За її мотивами ми зробили короткий «конспект» повідомлень, важливих насамперед для автомобілістів.

Почнемо одразу з найважливішого. Багатьох громадян України турбує таке питання: чи є введення воєнного стану підставою для відмови у виплаті в разі настання страхового випадку. Як роз’яснює регулятор страхового ринку, компанія може законно відмовити в виплатах тільки у разі, якщо збиток було завдано внаслідок прямих воєнних дій (під час бомбардування, обстрілу тощо). Такі випадки зазвичай окремо прописують у страхових договорах, тож вони потребують окремого покриття.

Нові автомобілі можна реєструвати у сервісних центрах МВС!

Що ж до типових випадків, то тут, навпаки, передбачене суттєве спрощення процедури. Наприклад, за рекомендацією НБУ страхові компанії при оформленні випадку можуть використовувати копії (фото, відео) документів, якщо неможливо отримати їхні оригінали. Втім, варто бути готовим, що виплата надійде з істотним запізненням. В деяких випадках компанія може навіть попросити клієнта покрити збитки самостійно, щоб розв'язати питання компенсації пізніше. В такому разі варто чітко фіксувати обставини настання страхового випадку й усі його деталі.

Попри те, що вірогідність виплати за знищений під час бойових дій автомобіль вкрай невисока, в МТСБУ все одно радять фіксувати всі пошкодження застрахованого авто на фото і відео, та звертатися с заявою на відшкодування до страхових компаній.

Как оформить ДТП без полиции?

Інший алгоритм радять для більшості «стандартних» ДТП. У випадках, коли немає постраждалих, учасникам ДТП краще скористатися паперовим або електронним «європротоколом» і прибрати ушкоджені авто з проїзної частини. Однак якщо ж під час зіткнення постраждали люди, для подальшого спілкування зі страховою компанією доведеться таки викликати поліцію та «швидку».

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми