debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що вибрати? Порівнюємо електромобілі DongFeng EX-1 та BYD E2 Назад

Що вибрати? Порівнюємо електромобілі DongFeng EX-1 та BYD E2

Які автомобілі обирають для порівняння клієнти AUTO.RIA?

Неймовірно, але це факт: попри істотні проблеми з енергопостачанням попит на електромобілі в Україні зростає. Якщо на піку проблем з пальним у травні минулого року кількість нових «електричок», куплених українськими водіями протягом місяця, складала 286 машин, то за підсумками січня 2023-го вона сягнула 312 одиниць. А коли є попит, збільшується й пропозиція: протягом найближчих місяців до України прибули кілька нових електромобілів, які не лише розширили асортимент, але й значно знизили поріг цін, рівень яких є одним із вагомих чинників стримування інтересу покупців до електротранспорту.

Топ-20 нових авто, які краще продавались на початку 2023 року

Обидві моделі, які ми сьогодні порівняємо, є претендентами на титул найдешевшого нового електромобіля в Україні. Певний час найдоступнішим варіантом нової машини, яка не потребує жодної краплі пального, був саме BYD E2, однак тепер цей статус перехопив DongFeng EX1. І хоч останній виявився не лише дешевшим, а й компактнішим, він має низку інших переваг.

Найдешевші авто в Україні: повний привод, «автомат», турбомотор... Але не все одразу!

Ці електромобілі виготовлені в КНР промисловими корпораціями-гігантами, які мають вельми тісні відносини з автовиробниками на Заході. Наприклад, BYD у кооперації з Daimler та Toyota розробляє агрегати та тягові батареї для електромобілів, а DongFeng, окрім колаборації з виробниками автокомпонентів (Dana, ZF, Cummins тощо) розвиває низку спільних проєктів з Peugeot, Honda, Renault, Nissan і Kia. Цікаво, що один із найпопулярніших нових електромобілів України — кросовер Honda MN-V — насправді будує у Китаї саме DongFeng, а електричний EX1 є близьким родичем Renault City K-ZE та найдешевшої «електрички» Європи — Dacia Spring.

Габарити: Е2 довший і місткіший, в ЕХ1 більший кліренс

Попри конкуренцію у ціновому сегменті, наші герої є настільки різними, що за інших обставин ми навряд чи бралися б їх порівнювати. Кузов EX1 виконаний у популярному нині форм-факторі субкомпактного кросовера, хоча ви навряд чи припуститесь помилки, якщо зватимете його хетчбеком. Хай там як, вдалі пропорції — високий «коробчастий» силует з коротенькими звисами та відстань від дорожнього покриття — приховують скромні габарити автомобіля, довжина якого складає лише 3732 мм: це на пів метра менше, ніж в Е2 (4240 мм)!

Не дивина, адже електричний BYD має типові риси класичного хетчбека з невисоким видовженим кузовом і більшим нахилом площини задніх дверцят. Втім, попри візуальний ефект, сухі цифри свідчать про перевагу Е2 і за рештою геометричних параметрів: він має 1530 мм заввишки (проти 1515 в ЕХ1) і 1760 мм завширшки (проти 1579 мм у суперника), тим часом як відстань між його осями становить істотні 2610 мм (колісна база «Дунфенга» - 2423 мм).

Що вибрати? Порівнюємо кросовери Opel Mokka та Hyundai Kona

Окремо згадаємо про багажний відсік: у довшого хетчбека він передбачувано більший і містить 400 літрів, хоча наші спроби знайти дані про його ємність після складання спинок задніх сидінь результату, на жаль, не дали. А ще, за нашими спостереженнями, форму цього відсіку трохи псують масивні діагональні ребра жорсткості. Тим часом прямокутний багажник мінікросовера може вмістити щонайменше 300 літрів — або 1107 л, якщо скласти суцільну задню спинку.

Суперечку можна було б вважати закритою, якби не один важливий факт: попри солідніші габарити хетч BYD E2 має непристойно малий (принаймні з огляду на українські реалії) дорожній просвіт: 120 мм! Тут симпатії потенційних клієнтів беззаперечно будуть на боці EX1, хоч насправді його кліренс теж складно назвати видатним. Втім, 150 міліметрів за умови коротких звісів має цілком вистачати для безпечного пересування вулицями неприбраного взимку міста або паркування над бордюрами без шкоди для бампера.

Основні габарити DongFeng EX1 BYD E2
Довжина/ширина/висота, мм 3732/1579/1515 4240/1760/1530
Колісна база, мм 2423 2610
Дорожній просвіт, мм 150 120
Об'єм багажника, л 300-1107 400

На відміну від гладенької та дещо монотонної зовнішності хетчбека E2, мінікросовер ЕХ1 має декоративні захисні накладки з чорного структурного пластику на бамперах, колісних арках і бічних дверцятах. Убезпечити вони можуть хіба що від забруднення вкритої фарбою поверхні кузова піском та грязюкою з доріг, однак принаймні надають невеличкому електромобілю вельми хвацького вигляду.

Двигуни: BYD потужніший, DongFeng витрачає менше енергії

Насамперед варто зазначити, що представлені у порівнянні електромобілі за сумою параметрів не виходять за межі концепції персонального міського транспорту. А з огляду на те, що кожен з них представлений в Україні з одним варіантом силової установки, питання вибору значно спрощується. Втім, моторизацію електромобілів слід оцінювати комплексно, не обмежуючись окремими даними про потужність, максимальну швидкість машини чи ємність її тягового акумулятора.

Візьмемо для прикладу силову установку мінікросовера: DongFeng EX1 обладнаний електродвигуном потужністю лише 45 кінських сил, який живиться від літієвої батареї ємністю близько 27 кВт·год. Неабищо, однак для міста, на думку виробника (як, власне, і розробників вихідного Renault City K-ZE) цього має вистачати. Максимальна швидкість, вказана у паспортних даних, становить 105 км/г, а прискорення з місця до 50 км/год має тривати 6 секунд.

8 советов о том, как проехать на электромобиле больше

Чому вказано саме цей діапазон розгону? За офіційною версією, саме через міський ареал його використання, адже «легальна» швидкість у міській смузі зазвичай не перевищує саме 50 км/год. За нашими даними ЕХ1 «дає сотню» приблизно за 13 секунд, але наскільки жвавим він буде у повсякденному використанні — перевіримо під час тест-драйву.

Важливо, що у такому режимі ЕХ1 має долати на одному заряді принаймні 300 км (за вимірюваннями NEDC), отже середнє споживання енергії на подолання 100 кілометрів становить близько 9 кВт·год, - а це доволі непогано. Також варто взяти до уваги, що батарея відносно невеликої ємності заряджатиметься швидше — і це теж плюс.

Силові агрегати DongFeng EX1 BYD E2
Тип живлення електричний (BEV) електричний (BEV)
Ємність батареї, кВт·год 26,8 43,2
Потужність, к.с. 45 95
Прискорення 0-50 км/год, сек 6,0 3,9
Максимальна швидкість, км/год 105 130
Коробка передач/система приводу редуктор/передній редуктор/передній
Запас ходу (NEDC), км 301 401

Двигун BYD потужніший: він видає 95 к.с. і живиться від літій-залізо-фосфатної батареї на 43,2 кВт·год, тож хетчбек дещо темпераментніший за свого меншого суперника. До позначки у 50 км/год він «за паперами» прискорюється лише за 3,9 секунди (10,8 с до 100 км/год), а максимальна швидкість автомобіля становить 130 км/год. Заявлений виробником пробіг на одному заряді — близько 400 км, а це значить що тяжчий на три центнери Е2 витрачає на 100 кілометрів пробігу більше енергії: майже 11 кВт·год.

Комплектації та ціни: обладнані краще, ніж можна очікувати

Ще одна номінація, яка не примусить довго гортати перелік запропонованих опцій і перейматися вибором — комплектації: кожен з героїв цього порівняння має на українському ринку лише один варіант виконання. І попри те, що обидві пропозиції є безумовно бюджетними, ці електромобілі мають цілком прийнятний набір обладнання.

Отже, DongFeng EX1 готовий запропонувати власнику лінзовані галогенні фари з коректором, світлодіодні ходові вогні та стоп-сигнали у задніх ліхтарях, повторювачі сигналу поворотів у бічних дзеркалах, декоративні рейлінги, 14-дюймові колеса з високопрофільними шинами 165/70 на сталевих дисках, електричний перемикач режимів роботи трансмісії («шайбу»), центральний замок з дистанційними ключами, «віртуальний» рідкокристалічний щиток приладів, 8-дюймовий сенсорний екран розважальної системи з точкою доступу WiFi та Bluetooth, роз’єм USB для підзарядки мобільних пристроїв, кондиціонер, датчики паркування й камеру заднього огляду.

Усі нові електромобілі Dongfeng EX-1 на AUTO.RIA
Предложение о продаже

Також електромобіль укомплектований зарядним пристроєм для змінного струму на 6,6 кВт, за допомогою якого електромобіль можна повністю зарядити протягом 4 годин. На «швидкій» комерційні станції процес підзарядки постійним струмом на 50% (від 30 до 80% ємності батареї) триватиме орієнтовно пів години.

Прайс-листи BYD E2 виявилися менш детальними: витративши певний час на пошуки інформації, ми дізналися, що запропоновані в Україні електромобілі у комплектації Comfort обладнані галогенними фарами з коректором, мультикермом, 8-дюймовою «віртуальною» панеллю приладів, інформаційно-розважальною системою з 10-дюймовим сенсорним екраном, який можна обертати, Bluetooth і Wi-Fi, системою безключового доступу, перемикачем-«шайбою», кондиціонером, круїз-контролем, парктроніком, камерою заднього огляду з розміткою, системою утримання на схилі та імітатором звуку двигуна під час руху на малій швидкості для попередження пішоходів.

Усі нові BYD E2: що є на AUTO.RIA?
Предложение о продаже
Усі нові BYD E2: що є на AUTO.RIA?
от 835 000 грн до 871 000 грн

Нарешті ми дісталися до цін, — і теж навряд чи в них заблукаємо. З огляду на єдину доступну комплектацію, усі наявні в Україні електричні мінікросовери DongFeng EX1 мають фіксований цінник: 712 241 гривня. Тим часом вартість хетчбека BYD E2, попри один варіант оздоблення, представлений на AUTO.RIA, коливається від 835 000 до 871 000 грн. Дізнатись достеменно чим обумовлений «розбіг» у 36 тисяч потенційному клієнту мають допомогти самі дилери.

Вартість DongFeng EX1 BYD E2
Комплектації ЕХ1 Comfort
Ціни, грн 712 241 835 000 - 871 000

У підсумку

Як ми й прогнозували, порівняння видалося непростим: хоч обидві моделі й претендують на титул найдоступнішого нового електромобіля в Україні, вони мають різні габарити, типи кузова, та й ціна відрізняється майже на 20%. З усім тим, вони органічно вписуються у межі концепції «на кожен товар є свій купець». Дорожчий і більший хетчбек BYD E2 сподобається тим, хто планує їздити чистим гладеньким асфальтом, не цурається трьох пасажирів на задньому сидінні (хоча середній підголівник там, зазначимо, відсутній), очікує від електромобіля більшої автономності та готовий за неї приплатити.

Топ-15 нових електромобілів 2022 року. Що купували в Україні?

Натомість дешевший мінікросовер DongFeng EX1 буде непоганим варіантом для водіїв, які намагаються влитися до лав «електромобілістів» за невисоку вхідну ціну, безболісно сприймають міські обмеження швидкості, вужчий салон, розрахований на чотирьох їздців, і менший пробіг на одній зарядці, однак цінують практичні переваги більшого дорожнього просвіту та компактності автомобіля, яка значно полегшуватиме пошук місця та маневри на парковці.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Комментарии (2)

Добавить комментарий к статье
Владимир | 20:09, 26 февр. 2023

За DongFeng EX1 на РІА хочуть 18500$ і до нього дуже багато питань, за Honda M-NV 21000S і питань майже немає.

Зорина Гаджук | 09:43, 03 мар. 2023

а за 14900 до DongFeng питань нема?)

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми